domingo, 1 de marzo de 2015

El teorema de Fermat

El famós teorema de Fermat diu que si n és un nombre natural major que 2, no és possible trobar nombres enters  a,b i c, que compleixin la següent igualtat:
an + bn = cn
a) Comprova que si n=2 no és cert. És a dir, troba un parell d’exemples on a²+b²=c². Et recorda a algun altre teorema, aquest cas de n=2?
42+32=52. Em recorda al teorema de Pitàgores.


b) Quin any va enunciar Fermat el seu Teorema? Qui i quan el va demostrar? Quants anys van passar, doncs?

El va anunciar el 1637. I el va demostrar Andrew Wiles al 1993, van passar 356 anys des de que Fermat el va anunciar fins que el van resoldre.




c) Investiga i explica la famosa anècdota sobre el marge. Creus que Fermat deia la veritat?

El matemàtic francès Pierre de Fermat fou el primer a proposar el teorema, però malauradament la demostració que suposadament havia realitzat no s'ha trobat mai. Fermat només va deixar escrit en un marge de la seva còpia de l'Aritmètica de Diofant el plantejament del teorema i l'afirmació que havia trobat una demostració del teorema. No ja que 356 anys després es va demostrar que la seva solució era errònia.

4 comentarios:

  1. Andrew Wiles va estar treballant en el Teorema durant 7 anys. L'any 1993 va presentar la demostració (que contenia 100 pàgines) però en ser revisada per un grup d'experts van trobar un error. Wiles va estar 2 anys més treballant sobre el teorema per, finalment, solventar l'error i demostrar-lo l'any 1995.

    ResponderEliminar
  2. Una pregunta, qui és l'home de l'imatge? Andrew Wiles?

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Sí Jordi. És el Sr. Wiles. D'en Fermat i d'en Pitàgores no en tenim fotos i menys en color! ;)

      Eliminar