domingo, 1 de marzo de 2015

Protagonistes de la pel·lícula

Escriu un breu resum de la biografia dels protagonistes matemàtics de la pel·lícula: nacionalitat, època que van viure, anys que van viure, investigacions i resultats que van aconseguir...




EVARISTE GALOIS: Va néixer el 25 d’octubre de 1811 i va morir al 31 de maig de 1832. Va ésser un matemàtic francès nascut a Bourg-la-Reine. Va ser capaç de determinar la condició necessària i suficient per què un polinomi pugui ser resolt per radicals donant solució a un problema  que s’havia mantingut insoluble durant molts anys.








DAVID HILBERT: Va néixer el 23 de Gener de 1862 i va morir el 14 de Febrer de 1942. Va ser un matemàtic alemany. Hilbert va descobrir i desenvolupar un ampli rang d’idees fonamentals en diverses àrees com la Teoria d’Invariants i els Axiomes de la Geometria. Un conegut exemple del seu lideratge a les Matemàtiques va ser la presentació dels 23 Problemes de Hilbert al Congrés Internacional de Matemàtiques de l'any 1900 a París.





BLAISE PASCAL: Va néixer el 19 de Juny de 1623 a Clarmont d’ Alvèrnis i va morir als 39 anys el 19 d’Agost de 1662, a Paris. Va ser un filòsof, matemàtic, inventor, físic, escriptor, moralista, místic i teòleg occità. Pascal es va manifestar com un nen prodigi en matemàtiques ja que als 16 anys fa formular uns dels teoremes bàsics de la geometria projectiva conegut com a Teorema de Pascal. 





OLIVA SABUCO: Va néixer el 2 de desembre de 1562 a Alcaraz (Albacete) va ser la filla de Fransisca Cózar i del batxiller Miguel Sabuco. És una important filòsofa del Renaixement espanyol. Va fer un llibre titulat “La Nova Filosofia de la Naturalesa de l’Home” al 1587. El llibre tracta de tres pastors en el que es parla sobre temes mèdics, polítics, filosòfics, agraris, des d’una persepectiva moderna.





PIERRE DE FERMAT: Nasqué el 17 d'agost de 1601 i va morir el 12 de gener de 1665. Fou un advocat i matemàtic occità, sobresortí pels seus treballs matemàtics. Va introduir per primera vegada l'infinit en el càlcul, descobrí les propietats de diversos nombres i és considerat el creador de la moderna teoria dels nombres. Aplicà l'àlgebra a la geometria, i, amb Blaise Pascal, fundà la teoria de les probabilitats. A més, és conegut per l'Últim teorema de Fermat, així com pel Petit Teorema de Fermat.







1 comentario:

  1. Molt interessant!
    Fixeu-vos que Galois va morir quan tant sols tenia 21 anys... La nit abans de morir en un duel per una noia, va escriure tota laa teoria que el va fer famós!
    La història de la seva vida surt a la pel-lícula 3:19 Nada es por casualidad, us la recomano!

    ResponderEliminar