miércoles, 4 de marzo de 2015

L'enigma de la bombeta i els tres interruptors.


En el interior de una habitación herméticamente cerrada hay una bombilla, y fuera de la habitación hay tres interruptores. Sólo uno de los tres enciende la bombilla. Mientras la puerta esté cerrada, puedes pulsar los interruptores las veces que quieras, pero al abrir la puerta hay que decir cuál de los tres interruptores es el que enciende la bombilla”.


    a)   Explica la solució de l’enigma.


   La solució de l’enigma és: polsem l’interruptor 1, al cap d’un moment l’apaguem. Tot seguit, polsem l’interruptor 2. Entrem a l’habitació, si la llum està oberta, la solució és l’interruptor 2; si la llum està apagada amb la bombeta calenta, és l’interruptor 1; i, finalment, si la bombeta està apagada i freda, la resposta al problema seria l’interruptor 3.


  b)  Per què s’escalfen les bombetes? Enuncia l’efecte Joule.
 Per l’efecte Joule. L’efecte Joule és la manifestació tèrmica de la resistència elèctrica. Si en un conductor elèctric circula electricitat, part de l'energia cinètica dels electrons es transforma en calor degut al xoc que experimenten els electrons amb les molècules del conductor per on circulen, cosa que fa augmentar la temperatura del conductor. O dit d'una altra manera, l'efecte Joule diu que  els cables el èctrics s’escalfen.


 c) Per què s’estan retirant del mercat les clàssiques bombetes d’incandescència, i per quines s’estan substituint?
  Perquè encara que fagin llum, generen molta calor. Al final, a la factura elèctrcia, acabem pagant més la calor que no volem que la llum que necessitem. S’estan substituint per les LED.
 d) Explica amb quin tipus d’element representaries una bombeta en un circuit elèctric. Enuncia la llei d’Ohm.
    Amb una X encerclada per una circumferència. La llei d'Ohm estableix que el corrent que travessa un circuit elèctric és directament proporcional a la diferència de potencial que hi ha entre els seus extrems i inversament proporcional a la resistència del circuit.



   Aquí us deixo un enllaç molt interessant sobre el "perquè hem de canviar les bombetes"


 

5 comentarios:

  1. Què interessant Jordi. Jo a casa tinc bombetes LED. No sabia que servissin per tant!

    ResponderEliminar
  2. I tant! L'article que has enllaçat és molt interessant! M'agrada molt quan diu que en un LED hi ha tant anys de recerca i grans resultats començant pel del Sr.Albert (Einstein eh) i això només acaba de començar!

    ResponderEliminar
  3. Apareix el concepte d'obsolescència programada...el coneixeu? Sabeu que als EEUU (crec) hi ha una bombeta incandescent que fa més de 100 anys que està encesa?

    ResponderEliminar
  4. Sí Albert! Quan buscava la informació em va semblar veure-ho. Jo també vaig trobar interessant l'enllaç, l'home que el va escriure ho va explicar de manera que tots ho entenguéssim.

    ResponderEliminar
  5. Jo si que coneixo el concepte de la obsolescència programada, que consisteix en que els fabricants de determinats productes, disminueixen les hores de funcionament dels aparells, i quan s'acaben ja no funcionen més, i provoca que n`hagis de comprar-ne un altre cop!!!! Això ho fan molt amb les impresores i amb altres aparells electrònics.

    ResponderEliminar